Motorrijles

Als iemand weet hoe je motorrijles, plezier en kwaliteit in één geheel verpakt, zijn het onze motorinstructeurs wel! Met al hun enthousiasme en bergpassen vol ervaring begeleiden ze elke leerling richting het examen. Niet alleen de praktische uitvoering, maar ook de belangrijke veiligheid en voertuigbeheersing komen aan bod. Ook geeft Van Hees lessen over de techniek van de motor, zodat je in elke situatie weet hoe je met je motor om moet gaan. Bij Van Hees rij je op het nieuwste materiaal en met verschillende modellen, wat de opleiding tot een uniek geheel maakt.

Naast het lesgeven in motorrijden organiseert de rijschool ook de leukste motortocht van het jaar: de 1000 bochtentocht! Kortom: lessen bij Van Hees is een unieke en geweldige ervaring wat je toegang tot de ultieme vrijheid geeft: motorrijden!

Wil je meteen meer weten over ons startpakket? Lees dan hier verder: Startpakket Motor

De rijlessen
Omdat het motorrijden voor een belangrijk deel uit ‘gevoel’ bestaat is de lesopbouw enigszins anders dan bij de auto-opleiding. De eerste les, wat een kennismaking met de motor is, is altijd privé. Jij krijgt dan alle aandacht zodat je in alle rust de grondbeginselen van het motorrijden onder de knie kunnen krijgen. Je gaat eerst een stukje achterop en later wordt er zelf gereden op een rustig terrein. Heb je meer tijd nodig? Geen nood. Tot het moment dat je de motor zelfstandig kan bedienen, blijven de lessen privé.

Hierna les je met maximaal één andere leerling van hetzelfde opleidingsniveau. Het tempo waarin je de opleiding wil volgen geef je zelf aan. In samenspraak met je instructeur kun je naar wens zoveel rijden als jij wil. Voor de motor hebben wij geen vooraf samengestelde pakketten. Dit omdat vooral bij het motor het ‘gevoel’ erg belangrijk is en het daardoor moeilijk te bepalen is hoeveel lessen iemand precies nodig heeft.

Motor theorie-examen
Als je al een autorijbewijs hebt, mag je direct beginnen met motorrijlessen maar voor het afleggen van het praktijk examen (deel 2) moet je in het bezit zijn van een motor theoriebewijs. Een theoriebewijs is 18 maanden geldig.

Het motorrijbewijs bestaat uit drie klassen:

1. categorie A:
Voor iedereen die 24 jaar of ouder is. Met deze categorie mag je alle soorten motoren en motorscooters rijden.

2. categorie A1:
Ben je jonger dan 20 jaar, dan moet je met deze categorie beginnen. Dit rijbewijs bepaalt dat je op een motor moet rijden van maximaal 125cc en ten hoogste 11 kW.

3. categorie A2:
Deze categorie kan je doen als 20 jaar of ouder bent of wanneer je 2 jaar hebt gereden met een A1 rijbewijs. Het rijbewijs A2 bepaalt dat je op een motor mag rijden van maximaal 35 kW (er is geen cc grens).

Het praktijk-examen
Motor starten met 24 jaar of ouder (categorie A)
Ben je 24 jaar of ouder dan ga je dus meteen op voor rijbewijs A. Hiervoor dien je twee praktijkexamens af te leggen. Het eerste examen (deel 1, AVB) beperkt zich tot de voertuigbeheersing. Het tweede examen (deel 2, AVD) gaat over de verkeersdeelneming en betreft dus een rit door het dagelijks verkeer. Halverwege de opleiding ga je op voor het examen deel 1. Met het uitslagformulier van deel 1 én een geldig motor theoriecertificaat kun je het afsluitende examen deel 2 afleggen. Beiden examens worden in samenspraak met je instructeur gepland.

Motor starten jonger dan 20 jaar (categorie A1)

Indien je nog geen 20 jaar bent begin je altijd met de lichtste categorie (rijbewijs A1). Je lest dan op een 125cc motor. Het lessen kan al vanaf 17 jaar. Je kunt echter pas vanaf je 18e verjaardag praktijkexamen doen.
Vervolgens kun je na 2 jaar opgaan voor het A2 rijbewijs (geldig voor motoren van max 35 Kw.) Hiervoor doe je alleen opnieuw een examen verkeersdeelneming.

Wederom na 2 jaar kun je dan een laatste examen verkeersdeelneming doen voor het zware rijbewijs (rijbewijs A). Op deze manier kan iemand dus op zijn vroegst op zijn 22ste motorrijbewijs A halen.

Motor starten met 20 t/m 23 jaar (categorie A2)

Een leering die begint vanaf 20 jaar gaat meteen voor rijbewijs A2. Hiervoor moeten er zowel een theorie-examen als twee praktijk-examens (voertuigbeheersing AVB A2 en verkeersdeelneming AVD A2) worden afgelegd.

Motorrijbewijs halen: makkelijker dan het lijkt

Op het eerste gezicht lijkt dit alles een erg ingewikkelde (en dure) procedure. Dit valt in de praktijk echter erg mee. Het onderdeel voertuigbeheersing doe je namelijk op een zeer lichte en wendbare 125cc en is daardoor aanzienlijk sneller aan te leren. Voor de vervolgexamens hoef je geen theorie- of voertuigbeheersing examens meer te doen, alleen nog maar verkeersdeelneming. Ook het rijden op een 125cc in de dagelijkse praktijk is aanzienlijk makkelijker dan op een zware machine.

Een A2 rijbewijs is perfect geschikt voor een motorscooter met automaat, welke je zeer goed kunt gebruiken voor woon/werk verkeer.

De locatie voor de voertuigbeheersing examens (AVB)

Het examen voertuigbeheersing vindt plaats in Amsterdam en wordt geïntegreerd in een les van 2 uur, welke niet bij het examengeld is inbegrepen. Het deel verkeersdeelneming vindt plaats in Zaandam.

Lesmotoren
Van Hees heeft een uitstekend verzorgd motorenpark waar zeker een motor bij zit waar je voorkeur naar uitgaat. Van een bescheiden 250cc chopper met een lage zit tot een superstoere supermotard. Er zijn dus verschillende soorten motoren en op die manier kun je ook ervaren wat het beste bij je past. We rijden met Kawasaki’s EL 250 (lage zit) en nagelnieuwe Yamaha MT-07 modellen, KTM 125 Duke ABS en de prachtige KTM Duke 390 supermotards. Uiteraard hebben wij voor alle rijbewijs categorieën een geschikte motor in onze vloot.

Kleding
Op het gebied van kleding moeten verschillende zaken in acht genomen worden. Buiten het feit dat het CBR tijdens de examens eisen stelt aan de kleding vinden wij het belangrijk om veilig op pad te gaan. Natuurlijk leer je bij ons juist hoe je op de motor moet blijven zitten maar toch kan er altijd iets gebeuren. Ook wat betreft het weer en dan vooral de kou, is het veel prettiger lessen als je warm blijft. Op de rijschool zijn jassen en helmen aanwezig, uiteraard uitgevoerd met de nodige protectie! Overigens ben je ook van harte welkom in je eigen motoroutfit! Dit raden we zelfs aan, want dat rijdt uiteindelijk toch het allerprettigst! Let op! Voor handschoenen, regenbroek en stevige schoenen of laarzen moet je zelf zorgen.

Geslaagd!
Het percentage leerlingen dat slaagt voor praktijkexamens deel 1 en 2 ligt bij Van Hees al tachtig jaar boven het gemiddelde! Natuurlijk zijn we heel blij als je het rijbewijs haalt, maar we vinden het ook leuk als we je nog eens terugzien. Elke laatste zondag van April organiseren we de bekende Duizend Bochtentocht voor oud-leerlingen van de rijschool. Zo kunnen we jullie motoren bewonderen en weer eens bijpraten. Het is een fantastisch en supergezellig evenement wat door Peter Van Hees en het 1000Bochtentocht team persoonlijk wordt uitgestippeld langs de mooiste weggetjes en vele dijkjes die ons land rijk is.

Theorie voor het motorrijbewijs.
Tijdens de praktijklessen moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands autorijbewijs, of als je geen autorijbewijs bezit, een geldig theoriecertificaat. Deze documenten zijn ook geldig tijdens het praktijkexamen deel 1. Op de dag van het praktijkexamen deel 2 moet iedereen in het bezit zijn van een geldig motor theoriecertificaat.

Je kunt niet eerder theorie examen doen dan dat je de leeftijd van 16,5 jaar hebt bereikt.

Het theoriecertificaat is 18 maanden geldig.

Het theorie-examen vindt plaats bij het CBR in Amsterdam-Sloterdijk.