Expertise

AD(H)D & Autisme

 

V: Hoe kan ik mijn rijbewijs halen wanneer ik gediagnosticeerd ben met A.S.S. of AD(H)D?

A: Je zult via een procedure van verschillende stappen tot je praktijk examen komen. Je begint met het indienen van een gezondheids verklaring bij het CBR. Hierna volgt  een psychiatrisch onderzoek bij een door het CBR aangewezen psychiater. In de cbr-lijst vind je een psychiater bij jou in de buurt.

 

V: Kan ik dan evengoed al beginnen met autorijlessen?

A: Jazeker. Het CBR zal het rapport van de psychiater behandelen en je dan oproepen voor een rijtest. Er bestaat een mogelijkheid dat op basis van het rapport het afleggen van het examen afgewezen wordt. De rijlessen zullen dan ook stoppen.

 

V: Hoe ziet deze rijtest eruit?

A: Er zal getoetst worden of je geschikt bent om de rijlessen te vervolgen tot en met het examen. Je moet de auto technisch onder controle hebben en je moet kennis hebben van basiskennis zoals de regels bij een rotonde en kruispunten en dat je die kennis in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de rijtest zal de CBR deskundige op de plek van de instructeur zitten en volgt er een test van 30-40 minuten. Je rijdt zelfstandig. Dat betekent dat je hulp van de deskundige krijgt als het noodzakelijk is.

Omdat het geen examen is hoef je ook geen opdrachten te doen als parkeren of omkeren. Je hoeft ook nog niet foutloos te rijden en je mag best de route vragen als je het vergeten bent.

 

V: Wanneer wordt deze test afgenomen?

A: De rijtest volgt uiterlijk 3 maanden na de oproep van het CBR. In deze tijd moet je voldoende lessen volgen om je rijvaardigheid te bewerkstelligen. Daarnaast moet je ook voldoende theorie geleerd hebben voor het tonen en toepassen van je kennis in het verkeer. Mocht er door omstandigheden het oefenen van de rijvaardigheid vertraging oplopen dan kan er een nieuwe test gepland worden.

 

V: Hoe verloopt de opleiding na de test?

A: Na de rijtest krijg je uitleg over de bevinding van de deskundige. Het kan zijn dat één rijtest voldoende is maar je kan ook worden gevraagd om voor een volgende rijtest terug te komen. Hierbij krijg je een adviesformulier met verbeterpunten in je rijvaardigheid om beter jouw geschiktheid te toetsen. Er kan ook worden geoordeeld dat je met een auto met automatische versnellingsbak verder moet.

Elke leerling mag maximaal 3 rijtesten doen. Bij de derde volgt een definitief oordeel en dit kan zijn dat je nu niet verder mag voor je praktijk examen. Dit hoeft niet te betekenen dat je nooit je rijbewijs mag halen maar het gaat meestal om een periode van enkele jaren. Hierna zou je de procedure opnieuw mogen starten.

 

V: Hoe wordt mijn praktijkexamen afgenomen?

A: Als je zelfstandig, zonder hulp of correcties van je instructeur kunt rijden ga je op praktijk examen. Een examinator die kennis heeft van AD(H)D en autisme zal jouw examen afnemen. Dit is de laatste stap in de hele procedure. Ben je dan geslaagd dan heb jij een gewoon rijbewijs net als elke andere bestuurder.