Autorijles Automaat
Het autorijbewijs halen is een van de belangrijkste opleidingen die je gaat volgen. Daardoor is kwalitatief goede autorijles in Zaanstad erg belangrijk. Bij Rijschool Van Hees stemmen we de autorijles volledig af op jou als leerling. Hierdoor les je altijd in je eigen tempo. Je lest bovendien privé: je hoeft niemand op te halen of weg te brengen. Elke rijles doe je exact waar jij aan toe bent.
Het resultaat: je haalt je rijbewijs sneller. Het examen vereist veel zelfstandigheid en oplossend vermogen van jou als leerling. Daarom hebben wij een eigen lesprogramma ontwikkeld dat jou zo snel mogelijk op niveau brengt. Begin dus nu aan de rit die je rechtstreeks naar je rijbewijs brengt! En geniet levenslang van veilige kilometers.
De rijlessen
Als je tijdens reguliere rijlessen merkt dat je veel moeite hebt met schakelen, of je hebt een prettiger gevoel bij het rijden in een automaat, dan is het mogelijk om rijles met automaat te volgen. Veel aspecten uit je rijles komen overeen met de reguliere lessen, maar er zijn ook veel verschillen. Je kunt van tevoren in overleg gaan met de rijschool om te vragen wat er voor jou mogelijk is qua rijlessen in een automaat. Sommige mensen komen er na een moeizaam traject in een ‘gewone’ auto pas achter dat het voor hen niet werkt, en stappen later alsnog over op rijles met een automaat.
Onze rijlessen zijn in te plannen naar wens. Een enkele les per week, meerdere lessen achter elkaar of een paar blokuren per week, alles is mogelijk. Hierdoor gaat de opleiding zo snel als jij zelf wil. Je lest altijd in dezelfde auto en met dezelfde instructeur. Hij of zij houdt een leskaart bij met je vorderingen, die je natuurlijk ook zelf kunt inzien. Overigens begeleiden wij de lessen met schriftelijk materiaal zodat je de theorie thuis nog eens rustig kunt nalezen. Er is ook de mogelijkheid om een startpakket te nemen. Op de informatiepagina startpakket lees je daar meer over.
We starten de rijles bij jou thuis en eindigen daar ook weer. Ophalen vanaf je werk kan natuurlijk ook als je dat wilt. Op deze manier kan de instructeur een voor jou exact passende route samenstellen. Starten met rijlessen kan al vanaf 16,5 jaar en examen doen vanaf je 17e. Zie onze 2ToDrive pagina voor meer informatie.
Het verschil tussen rijles met een automaat en een handgeschakelde auto
De rijlessen in een automaat of een handgeschakelde auto zijn grotendeels hetzelfde. Je leert in beide gevallen de verkeersregels, het toepassen van de verkeersregels en de rijvaardigheden met de auto. Het enige verschil is dat je niet leert te schakelen en koppelen. Het grote voordeel is dat je je volledig kan concentreren op het verkeer en daardoor waarschijnlijk minder rijlessen nodig hebt!
De lesauto’s
Onze lesauto’s zijn modern, veilig en comfortabel. Zo rijd je altijd in een auto die ruimschoots voldoet aan de eisen én een auto die het lessen prettig, comfortabel en eenvoudig maakt. Daarbij zijn de auto’s schoon en goed onderhouden en er wordt nooit in gerookt.
De tussentijdse toets
Goed en veilig autorijden is niet makkelijk. Een goed hulpmiddel tijdens het leren rijden is een toets. Daarom bevelen wij aan om bij het CBR de tussentijdse toets te doen. Deze vindt meestal plaats op ongeveer driekwart van je rijopleiding. Door deze toets kun je alvast wennen aan de situatie bij het CBR en krijg je van de examinator ook nog tips mee die je kunt gebruiken tijdens je verdere opleiding. Leg je tijdens de tussentijdse toets met succes de bijzondere verrichtingen (zoals bijvoorbeeld inparkeren) af, dan kun je hier zelfs een vrijstelling voor krijgen, zodat je tijdens het examen geen bijzondere verrichtingen meer hoeft te doen.
Het praktijkexamen
In overleg met je instructeur wordt er een examendatum afgesproken. Van Hees heeft bijna altijd examendata in voorraad zodat we zo flexibel mogelijk kunnen plannen. Het praktijk examen duurt ongeveer 45 minuten en vindt plaats in Zaandam. Uiteraard in je eigen lesauto en met je eigen instructeur. Zo kan hij/zij je steunen en achteraf het examen goed met je nabespreken. Vaak plannen we vlak voor het examen nog een allerlaatste rijles om de puntjes op de i te zetten en alles nog een laatste keer goed door te nemen. Onderaan deze pagina staat nog een filmpje van de site van het CBR om te zien hoe zo’n praktijkexamen in z’n werk gaat.
LET OP, voor elke categorie examen die je ons eerst toestemming te geven. Pas dan kunnen we een examen voor je aanvragen. kijk op onze machtigingspagina voor meer info.
AD(H)D & Autisme
Hoe kan ik mijn rijbewijs halen wanneer ik gediagnosticeerd ben met A.S.S. of AD(H)D?
Je zult via een procedure van verschillende stappen tot je praktijk examen komen. Je begint met het indienen van een gezondheids verklaring bij het CBR. Hierna volgt een psychiatrisch onderzoek bij een door het CBR aangewezen psychiater. In de cbr-lijst vind je een psychiater bij jou in de buurt.
Kan ik dan evengoed al beginnen met autorijlessen?
Jazeker. Het CBR zal het rapport van de psychiater behandelen en je dan oproepen voor een rijtest. Er bestaat een mogelijkheid dat op basis van het rapport het afleggen van het examen afgewezen wordt. De rijlessen zullen dan ook stoppen.
Hoe ziet deze rijtest eruit?
Er zal getoetst worden of je geschikt bent om de rijlessen te vervolgen tot en met het examen. Je moet de auto technisch onder controle hebben en je moet kennis hebben van basiskennis zoals de regels bij een rotonde en kruispunten en dat je die kennis in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de rijtest zal de CBR deskundige op de plek van de instructeur zitten en volgt er een test van 30-40 minuten. Je rijdt zelfstandig. Dat betekent dat je hulp van de deskundige krijgt als het noodzakelijk is.
Omdat het geen examen is hoef je ook geen opdrachten te doen als parkeren of omkeren. Je hoeft ook nog niet foutloos te rijden en je mag best de route vragen als je het vergeten bent.
Wanneer wordt deze test afgenomen?
De rijtest volgt uiterlijk 3 maanden na de oproep van het CBR. In deze tijd moet je voldoende lessen volgen om je rijvaardigheid te bewerkstelligen. Daarnaast moet je ook voldoende theorie geleerd hebben voor het tonen en toepassen van je kennis in het verkeer. Mocht er door omstandigheden het oefenen van de rijvaardigheid vertraging oplopen dan kan er een nieuwe test gepland worden.
Hoe verloopt de opleiding na de test?
Na de rijtest krijg je uitleg over de bevinding van de deskundige. Het kan zijn dat één rijtest voldoende is maar je kan ook worden gevraagd om voor een volgende rijtest terug te komen. Hierbij krijg je een adviesformulier met verbeterpunten in je rijvaardigheid om beter jouw geschiktheid te toetsen. Er kan ook worden geoordeeld dat je met een auto met automatische versnellingsbak verder moet.
Elke leerling mag maximaal 3 rijtesten doen. Bij de derde volgt een definitief oordeel en dit kan zijn dat je nu niet verder mag voor je praktijk examen. Dit hoeft niet te betekenen dat je nooit je rijbewijs mag halen maar het gaat meestal om een periode van enkele jaren. Hierna zou je de procedure opnieuw mogen starten.
Hoe wordt mijn praktijkexamen afgenomen?
Als je zelfstandig, zonder hulp of correcties van je instructeur kunt rijden ga je op praktijk examen. Een examinator die kennis heeft van AD(H)D en autisme zal jouw examen afnemen. Dit is de laatste stap in de hele procedure. Ben je dan geslaagd dan heb jij een gewoon rijbewijs net als elke andere bestuurder.