Aanhangwagenrijles (BE)

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden? Voor het rijden met grotere aanhangers, caravans, boottrailers en opleggers achter een personenauto of bestelbus is een apart aanhangerrijbewijs nodig, het zogenaamde BE-rijbewijs. Een leerling voor de opleiding voor BE-rijbewijs moet in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs. Rijschool Van Hees is de enige ISO 9001 gecertificeerde auto- en motorrijschool in de Zaanstreek met een opleiding voor het aanhangerrijbewijs. De eendaagse opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen op dezelfde dag. Je kunt dus de volgende dag al zelf als volleerd aanhangerspecialist de weg op.

Een aanhangerrijbewijs is verplicht als de totale massa van de auto plus de totale massa van de aanhanger boven de 3500 Kg komt. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht. Deze informatie kun je terugvinden op het kentekenbewijs van de auto en van de aanhanger. Maar ook bij lichtere combinaties kan het prettig zijn een goede opleiding te hebben genoten als je met een aanhanger op pad gaat.

BE opleiding zaanstad.

 

Programma aanhangeropleiding

Rijschool Van Hees is als een van de weinige rijscholen gespecialiseerd in de eendaagse aanhangeropleiding. Onze dagopleiding bestaat uit een vast programma. Dit programma start ’s morgens om 07:00 of 08:00 uur en eindigt om respectievelijk 15:00 of 16:00 uur. Het bevat de volgende onderdelen.

  • de voorbereiding en controle handelingen.
  • het op de juiste wijze leren aan en ontkoppelen van de aanhanger.
  • het leren van de bijzondere verrichtingen met de combinatie.
  • het rijden met de combinatie zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Bij de cursus krijg je ook een cursusboek dat we je ruim voor de cursus toesturen. Hierdoor kun je alvast beginnen aan de theoretische kant en wint hierdoor tijd.

Het aanhangerrijbewijs examen

Het praktijk examen zal plaats vinden aansluitend  aan het einde van de dagopleiding en wordt gedaan bij het CBR in Zaandam. Na een theoretische start, welke bestaat uit wat vragen over de combinatie en de reglementen rond het BE rijbewijs zal er een rit gemaakt worden van ongeveer 40 minuten. Tijdens de rit zal de vaardigheid van de bestuurder worden getoetst met de combinatie alsmede het verkeersinzicht en de bijzondere verrichtingen. Het is ook mogelijk om in overleg de dagcursus te splitsen in meerdere dagen en het examen op een andere dag te laten plaatsvinden.

LET OP, je dient ons als rijschool te machtigen bij het CBR voordat wij een examen voor je kunnen inplannen, kijk op onze machtigingspagina voor meer info.

Het CBR praktijkexamen:

Cursusdagen en examens kunnen tot maximaal 10 dagen voor de cursus/examendag worden geannuleerd.

Kijk op onze prijslijst voor de laatste prijzen!