Motor

Als iemand weet hoe je motorrijles, plezier en kwaliteit in één geheel verpakt, zijn het onze motorinstructeurs wel! Met al hun enthousiasme en bergpassen vol ervaring begeleiden ze elke leerling richting het examen. Niet alleen de praktische uitvoering, maar ook de belangrijke veiligheid en voertuigbeheersing komen aan bod. Ook geeft Van Hees lessen over de techniek van de motor, zodat je in elke situatie weet hoe je met je motor om moet gaan. Bij Van Hees rij je op het nieuwste materiaal en met verschillende modellen, wat de opleiding tot een uniek geheel maakt.

Wil je meteen meer weten over ons startpakket? Lees dan hier verder: Startpakket Motor.

Theorie voor het motorrijbewijs.

Tijdens de praktijklessen moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs, of als je geen auto- of bromfietsrijbewijs bezit, een geldig motor theoriecertificaat. Deze documenten zijn ook geldig tijdens het praktijkexamen deel 1. Op de dag van het praktijkexamen deel 2 moet je in het bezit zijn van een geldig motor theoriecertificaat. Een theoriebewijs is 18 maanden geldig. Voor het A1 rijbewijs mag je al op je 17e starten met theorie en na het halen van je theorie-examen ook al met rijlessen. Het theorie-examen vindt plaats bij het CBR in Amsterdam-Sloterdijk, Haarlem of Alkmaar, of een andere locatie naar keuze!

De rijlessen

Omdat het motorrijden voor een belangrijk deel uit ‘gevoel’ bestaat is de lesopbouw enigszins anders dan bij de auto-opleiding. De eerste les, wat een kennismaking met de motor is, is altijd privé. Jij krijgt dan alle aandacht zodat je in alle rust de grondbeginselen van het motorrijden onder de knie kunnen krijgen. Je gaat eerst een stukje achterop en later wordt er zelf gereden op een rustig terrein. Heb je meer tijd nodig? Geen nood. Tot het moment dat je de motor zelfstandig kan bedienen, blijven de lessen privé.

Hierna les je met maximaal één andere leerling van hetzelfde opleidingsniveau. Het tempo waarin je de opleiding wil volgen geef je zelf aan. In samenspraak met je instructeur kun je naar wens zoveel rijden als jij wil. Voor de motor hebben wij geen vooraf samengestelde pakketten. Dit omdat vooral bij het motor het ‘gevoel’ erg belangrijk is en het daardoor moeilijk te bepalen is hoeveel lessen iemand precies nodig heeft.

Motor praktijklessen

Het motorrijbewijs is ingedeeld in een aantal categorieën A1, A2 en A. Een beschrijving hiervan vindt je in het informatieartikel dat we hier hebben geplaatst: indeling categorie A1, A2 en A. Het rijbewijs dat je haalt verschilt dus oa met je leeftijd. Maar één ding blijft altijd gelijk, om te kunnen slagen heb je een goede opleiding nodig.

Lesmotoren

Rijschool Van Hees heeft een uitstekend verzorgd motorenpark waar zeker een motor bij zit waar je voorkeur naar uitgaat. Van een bescheiden 250cc chopper met een lage zit tot een superstoere supermotard. Er zijn dus verschillende soorten motoren en op die manier kun je ook ervaren wat het beste bij je past. We rijden met Kawasaki’s EL 250 (lage zit), de populaire Yamaha MT-07 modellen en de prachtige KTM Duke 390. Uiteraard hebben wij voor iedere leerling een geschikte motor in onze vloot.

Kleding

Op het gebied van kleding moeten verschillende zaken in acht genomen worden. Buiten het feit dat het CBR tijdens de examens eisen stelt aan de kleding vinden wij het belangrijk om veilig op pad te gaan. Natuurlijk leer je bij ons juist hoe je op de motor moet blijven zitten maar toch kan er altijd iets gebeuren. Ook wat betreft het weer en dan vooral de kou, is het veel prettiger lessen als je warm blijft. Op de rijschool zijn jassen en helmen aanwezig, uiteraard uitgevoerd met de nodige protectie! Overigens ben je ook van harte welkom in je eigen motoroutfit! Dit raden we zelfs aan, want dat rijdt uiteindelijk toch het prettigst! Let op! Voor handschoenen, regenbroek en stevige schoenen of laarzen moet je zelf zorgen.

Motorrijbewijs halen: makkelijker dan het lijkt

Op het eerste gezicht lijkt voor een 17, 18 of 19-jarige de indeling in categorieën om het rijbewijs te halen een erg ingewikkelde (en dure) procedure. Dit valt in de praktijk echter erg mee. Voor de vervolgexamens hoef je geen theorie- of voertuigbeheersing examens meer te doen, alleen nog maar verkeersdeelneming.

De locatie voor de voertuigbeheersing examens (AVB)

Het examen voertuigbeheersing vindt plaats op een van de locaties van het CBR rond Zaanstad (bijv. Alkmaar) en wordt geïntegreerd in een les van 2 uur. Deze is niet bij het examengeld inbegrepen. Het examen verkeersdeelneming vindt plaats in Zaandam.

LET OP, je dient ons te machtigen om een examen voor je te kunnen plannen, kijk op onze machtigingspagina voor meer info.

Het CBR praktijkexamen: